W Busku po raz czwarty polało się piwo

0

Wyjątkowa atmosfera, doborowe towarzystwo, specjały kuchni bawarskiej i aż 19 rodzajów złotego trunku. Tak organizatorzy podsumowali już czwartą edycję dwudniowej imprezy zwanej Buskim Oktoberfestem. Przedostatni weekend września 2018 roku w Busku-Zdroju zgromadził tłumy ludzi, którzy równo podkreślili, że poczuli ducha tego niesamowitego monachijskiego święta.

Tradycyjnie w klimat  bawarskiego święta zorganizowanego przez hotel Bristol w Busku-Zdroju, wprowadziła miłośników złotego trunku „Tyrolska Kapela Stefana”, której muzyka rozbrzmiewała na największym na świecie festynie ludowym – Niemieckim Oktoberfeście. Czwarta edycja buskiej biesiady inspirowanej bawarską tradycją, podobnie jak w poprzednich edycjach okazała się prawdziwą ucztą nie tylko dla smakoszy piwa, ale i dla miłośników smacznych grillowych przekąsek, precli i innych specjałów kuchni bawarskiej.

Święto piwa w Bristolu stało się również niesamowitą okazją do promowania lokalnych produktów. Uczestnicy mogli skosztować m.in. przepysznych serów produkcji państwa Łukasików z podbuskiego Strzałkowa, miodów z Kameduł czy oleji pana Mariusza Roszkowskiego tłoczonych tradycyjnymi metodami z Mikułowic. Ponadto dobrą piwną zagryzką były wyroby pani Małgorzaty ze Starachowic, która serwowała m.in. przysmaki wieprzowe, wołowe i drobiowe.

– Tym razem mamy wędliny wieprzowe, golonkę,  kurczaka wędzonego czy suszoną wołowinę. To wszystko robimy tradycyjną metodą bez żadnych polepszaczy  czy wzmacniaczy smaku – mówiła pani Małgorzata.

Podobnie jak w latach poprzednich, podczas dwudniowego wydarzenia można było…więcej już wkrótce w papierowym wydaniu Tygodnika Ponidzia

Udostępnij.

Dodaj komentarz

Powered by themekiller.com