Hotel Bristol stawia na własne przetwory i regionalne wyroby

0

Naturalne oleje, szeroki wybór najlepszych serów, miód prosto z pasieki czy trunki – to tylko niektóre wyroby producentów ziemi świętokrzyskiej, które królowały podczas sobotniego Targu Produktów Regionalnych w Busku-Zdroju. Hitem okazały się  produkty z domowej spiżarni hotelu Bristol, które zaprezentował ich twórca – Łukasz Wasik – szef kuchni w hotelu Bristol ART&MEDICAL SPA w Busku-Zdroju.

Nie od dziś wiadomo, że produkty regionalne są wizytówką i doskonałą promocją każdego regionu. Doskonale o tym wiedzą właściciele oraz pracownicy hotelu Bristol w Busku-Zdroju, którzy korzystając z ciepłej kwietniowej pogody, postanowili zorganizować pierwszy w historii hotelu -Targ Produktów Regionalnych. Jak informuje Karina  Przybyło–Kisielewska – wiceprezes spółki zarządzającej hotelem Bristol, sobotnie wydarzenie to kontynuacja działań lokalnych przedsiębiorców, którzy są związani zarówno z Buskiem jak i z branżą gastronomiczną.

I tak, od godziny 11.00 do wieczora, każdy mógł nie tylko nabyć, ale i skosztować wszystkich lokalnych produktów prezentowanych  aż na 6 stoiskach, wystawionych przed obiektem buskiego hotelu. A swoimi wyrobami kusili: Pan Mariusz z Olejarnii Zagłoba prezentując oleje  tłoczone metodą naturalną, Zagroda Kwaśne Wiśnie z serami, Pasieka Kameduły z miodami, Winnica Avra, pani Teresa Łukasik ze Strzałkowa ze swoim popularnym „buncokiem strzałkowskim” oraz pan Łukasz Wasik – szef kuchni w hotelu Bristol ART&MEDICAL SPA w Busku-Zdroju w asyście pana Darka Wójcika, którzy przyciągali z kolei wyrobami z domowej spiżarni hotelu takimi jak: golonka w kapuście, ozorki na trzy sposoby czy biała kiełbasa tradycyjna ze słoika. Słodką niespodzianką były doskonałe przetwory m.in.  wędzona czekolada wraz z truskawkami czy dżem wiśniowy z  chili.

Jak podkreśla Karina  Przybyło – Kisielewska – wiceprezes spółki zarządzającej hotelem Bristol, są to przetwory przygotowywane na miejscu z produktów kupionych od świętokrzyskich  przedsiębiorców.

– Chcemy, żeby świętokrzyskie było znane z dobrej i smacznej kuchni – dodaje Karina – Przybyło – Kisielewska – wiceprezes spółki zarządzającej hotelem Bristol .

Tu należy wspomnieć, że pomysłodawcą wydarzenia i twórcą  domowej spiżarni jest Łukasz Wasik – szef kuchni w hotelu Bristol ART&MEDICAL SPA w Busku-Zdroju.

– Domową spiżarnię wymyśliłem miesiąc temu. Fascynuje mnie to co było kiedyś, jeszcze przed wojną. To co robiły nasze babcie, ale oprawione moim wykonaniem np. truskawki z wędzoną czekoladą (gorzka czekolada wędzona w sianie ) w dymie wędzonym z dużą ilością cukru, trochę cytrusów, to wszystko daje fajny posmak. Kilka dni temu wymyśliłem ciekawy przetwór, śliwki w budyniu czekoladowym z kardamonem. Fajnie pachnie, fajny przetwór, widzę że ludziom smakuje. Z takich nietypowych rzeczy to serwujemy policzki wieprzowe, do tego koper włoski i troszeczkę anyżu – bardzo smaczne.  Można jeść z różnymi dodatkami np. z moją czekoladą – wylicza szef kuchni.

Jak informują gospodarze, kolejna odsłona targów planowana jest w trakcie trwania długiego weekendu majowego. Jak informuje wiceprezes, targi połączone będą z warsztatami robienia kiełbas oraz przetworów.

– Będziemy sami ważyć sery m.in.  indyjskie, czyli te na mleku, troszeczkę podpuszczki, sery ważone cytrusami, sery w dwie godziny. Nasi goście będą się uczyć jak taki ser robić i jak go dobrze doprawić. Podczas warsztatów będziemy produkować własne wędliny. Będziemy je ręcznie nabijać w kiszki i wędzić, a to wszystko u nas na dachu w hotelu Bristol. Oczywiście będą z nami nasi przyjaciele – lokalni producenci- opowiada szef kuchni.

Jak dodaje, pierwsza edycja Targów Produktów Regionalnych, która odbyła się w ciepłe, słoneczne, sobotnie popołudnie, cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, zarówno wśród mieszkańców jak i kuracjuszy. Marta Gajda

 

Udostępnij.

Dodaj komentarz

Directory Wizard powered by www.polldirectory.net

Powered by themekiller.com