EKOkuchnia – twoja też może być zdrowa!

0

wfo00

EKOstrażnicy Ponidzia 2

Obecnie nasza dieta zatruta jest różnego rodzaju chemią. Pestycydy używane w produkcji warzyw i owoców, polepszacze dodawane do gotowych potraw, konserwanty i pozostałe „wkłady” do produktów mają sprawić, że coś będzie lepsze, dłużej świeże itp. Nie ważne czy to antybiotyki w mięsie, pestycydy w roślinach czy modyfikacje genetyczne – bezsprzecznie nie jest to zgodne z naszymi potrzebami żywieniowymi. Sztuczne dodatki zawarte w jedzeniu to idealne podłoże do rozwoju wszelkiego rodzaju chorób układu pokarmowego i nie tylko.
Zero chemii, zero polepszaczy smaków – wszystko w pełni naturalne, z ekologicznych upraw i bezstresowego chowu. Tak byłoby najlepiej, jednak, czy da się uchronić od wszechobecnej chemii? Są takie osoby, które starają się wykluczyć w dużej części te niekonieczne dobre dla naszego organizmu związki. Dlaczego? Bo współczesny świat i marketing wielkich koncernów nie sprzyja zdrowemu odżywianiu i sprzedaje naszpikowane chemią jedzenie. Wielomiesięczne terminy przydatności i długie listy składników na opakowaniach podstawowych produktów żywieniowych napawają te osoby niepokojem…stopnica Tygodnik Ponidzia_40
Przedstawiamy drugą część materiału dotyczącego tematu zdrowej żywności. W poprzednim wydaniu prezentowaliśmy przykłady gospodyń z terenu gminy Stopnica, które potrafią w słoiku zamknąć smak lata i jesieni. Przygotowane przez nie smakołyki, zimą gdy natura nie jest już tak hojna pozwalają wspomlnać ciepłe miesiące poprzez wspaniałą, pyszną kuchnię. Tym razem przedstawimy panie, które na co dzień korzystają z dobrodziejstw natury. Serwując każdego dnia w swoich rodzinach pyszne przekąski i dania oparte na bazie świeżych owoców i warzyw. To także mieszkanki Miasta i Gminy Stopnica. Łączy je jedno – zero kompromisu dla sztuczności, konserwantów i polepszaczy w kuchni.stopnica Tygodnik Ponidzia_43
Po raz kolejny musimy wspomnieć panią Leokadię Lach. Bohaterka naszych artykułów oprócz sporządzania fantastycznych przetworów słynie z wypieku jedynej i niepowtarzalnej drożdżówki z rodzynkami. Dlaczego jest taka dobra i wszyscy się nią zachwycają? Ponieważ powstaje zgodnie z przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Jak podkreśla gospodyni najlepsza drożdżówka wychodzi wtedy, gdy użyte są do niej naturalne składniki. -Właściwie to nie robię jej inaczej, jak tylko ze swojskich produktów. – Rodzynki sama suszę z winogron, podobnie jak żurawinę. Sąsiadka Małgosia daje mi mleko z ręcznego udoju od szczęśliwej krowy, którą pasie naturalnie, a mleko ma na własne potrzeby. Jajka od własnych kur, mąka ze swojego zboża i… dużo, dużo serca. Szczególnie jeśli mowa o ugniataniu ciasta. Trzeba to robić wytrwale i przynajmniej 300 razy ugnieść ciasto zdradza sekret udanego wypieku pani Leokadia.leokadia lach (1)Dobry przykład jeśli chodzi o zdrowe żywienie daje przewodnicząca Rady Miejskiej w Stopnicy, prywatnie mieszkanka Mietla – Danuta Szczepanik.Przykładam dużą wagę do pochodzenia produktów spożywczych, bo nie chcę faszerować siebie i swojej rodziny chemią. Jeśli dane warzywo, zioło czy owoc nie pochodzą z własnych zasobów, sprawdzam jego pochodzenie. Lubię wiedzieć przez kogo, gdzie i w jakich warunkach został wytworzony dany produktmówi Danuta Szczepanik
stopnica Tygodnik Ponidzia_4
W Mietlu kapusta i ziemniaki przeważają w uprawach. A że zostałam wychowana w duchu rozsądnej kuchni, nauczono mnie, aby korzystać z tego, co się ma. Jak każda gospodyni mam też sprawdzony przepis na zdrowe pierogi z tym, czym w Mietlu obdarza nas natura – kapustą i ziemniakami. Specjałem pani Danuty są pierogi „chłopskie” z tłuczonymi gotowanymi ziemniakami i obgotowaną zakwaszaną kapustą. Jak podkreśla sama potrafi wykonać nawet 200 sztuk na jeden raz.

stopnica Tygodnik Ponidzia_33

Jeśli już wspominamy o kapuście kwaszonej, to należy przedstawić kolejną gospodynię – panią Wiesławę Łukasik z Wolicy. To ona jest mistrzynią w jej wykonaniu. – Mój sekret udanej kapusty tkwi w produkcie. Musi być świeży i najlepiej gdy pochodzi z własnej uprawy. Ja w zasadzie z innej nie korzystam. Bardzo ważnym dodatkiem do udanej kapusty są kwaśne jabłka podzielone na ćwiartki w proporcji 1/10 względem kapusty zdradza swój sekret pani Wiesława.

stopnica Tygodnik Ponidzia_11W efekcie powstaje pyszna, krucha kapusta, której można użyć np. do pierogów, na bigos czy po prostu na surówkę. Po 2-3 tygodniach, gdy kapusta jest już zakiszona można przełożyć ją do słoików i pasteryzować ok. 10 minut. To sposób na utrzymanie jej przez calutką zimę.
Wśród pomysłowych, ekologicznych gospodyń z terenu gminy Stopnica jest też młodziutka Aleksandra Gajos z Topoli. Ola ma dopiero 18 lat, uczy się w trzeciej klasie chroberskiego technikum gastronomicznego. To tam nauczyła się podstaw gotowania, dietetyki i zdrowego odżywiania. Swoją naukę przenosi na czyny praktykując w domu. Ola korzysta z babcinych przepisów dodając im trochę „nowoczesności” eksperymentując z dodatkami. Jako, że w Topoli uprawia się cebulę, która ma wiele zdrowotnych właściwości, Ola postanowiła wykorzystać ją w swoich przepisach wykonując kruche ciasteczka z cebulą i słonecznikiem oraz muffinki cebulowe z serem, boczkiem i serem żółtym.
stopnica Tygodnik Ponidzia_15
Chwaląc gospodynie z tej gminy, nie można zapomnieć o pani Halinie Polak ze Stopnicy. Jej popisową potrawą jest pasztet z cukinii. Uwielbia go cała rodzina, a i koleżanki chętnie próbują tego fit-smakołyku. Warzywa użyte do tej smakowitej potrawy pochodzą ze sprawdzonego źródła. (przepis pani Haliny prezentujemy poniżej)

Pasztet z cukinii
stopnica Tygodnik Ponidzia_281,5 kg cukinii
3 szt. cebuli średniej wielkości
20 dkg marchwi
3 jajka
20 dkg sera żółtego
1/2 kaszy manny
bułka tarta
odrobina oleju
bazylia, nać pietruszki, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na grubej tarce, posolić i po godzinie odcisnąć. Marchew i ser zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Białka jaj ubić na pianę i na końcu dodać do masy. Wszystkie składniki wymieszać. Formę aluminiową wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć farsz i piec przez 70 minut w temperaturze 170 stopni.

Warto pamiętać!
Jeśli nie mamy własnego ogródka, to nic straconego! Należy jednak pamiętać, aby produkty pochodziły od zaufanego producenta. Aby mieć absolutną pewność, że kupujemy produkt ekologiczny, który w każdym stadium produkcji, przygotowania i obrotu podlegał systemowi kontroli, gwarantującemu zgodność z wymogami dotyczącymi produkcji ekologicznej, szukajmy znaku rolnictwa ekologicznego – wspólnotowego logo zielonego listka.

Publikacja w ramach zadania pn. „EKOstrażnicy Ponidzia 2 – kampania informacyjno – edukacyjna aktywizująca społeczeństwo do ekorozwoju poprzez promowanie dobrych praktyk z zakresu działań i postaw proekologicznych mieszkańców gmin z terenu Ponidzia” dofinansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach.

 

Udostępnij.

Dodaj komentarz

Directory Wizard powered by www.polldirectory.net

Powered by themekiller.com