Chroberska „żywieniówka” stała się „Kuźnią Talentów”

0

15 marca Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu w gminie Złota, oficjalnie wszedł w poczet szkół certyfikowanych. A wszystko to za sprawą gości z Pomorskiej Akademii Kulinarnej, którzy w miniony czwartek, uroczyście zarekomendowali i nadali Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego honorowe wyróżnienie jakim jest tytuł „Kuźnia Talentów Kulinarnych”.

Certyfikat i tytuł „Kuźnia Talentów Kulinarnych” to honorowe wyróżnienie, przyznawane szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą, a przede wszystkim uczniami konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w gastronomii.

-Zostaliśmy dziesiątą szkołą w Polsce rekomendowaną przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Bardzo się cieszę, że dzisiejsza uroczystość doszła do skutku. Szczególnie dziękuję dyrektorowi szkoły – Jerzemu Trzepatowskiemu, za to, że był otwarty na wszelkie moje inicjatywy i działania – z korzyścią dla naszych uczniów. Cieszę się, że komisja doceniła nasz potencjał  i uznała, że spełniliśmy wymagane kryteria. Mam nadzieję, że właśnie dziś otworzy się dla nas nowy etap w kształceniu zawodowym naszych uczniów i tego im życzę mówiła Elżbieta Sadura – nauczyciel przedmiotów zawodowych w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

IMG_0406

Uroczystość, która odbyła się w czwartkowe przedpołudnie w pracowni technologii gastronomicznej w Chrobrzu, ściągnęła do Chrobrza znanych polskich kucharzy: Krzysztofa Szulborskiego – prezesa oraz Andrzeja Ławniczaka ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Do Chrobrza zawitał też znany już chyba większości mieszkańców Ponidzia, Patryk Kotarba – który jest obecnie kuchmistrzem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Wśród nich gościł również Kamil Sęsoła –  absolwent szkoły, który obecnie pracuje w jednym z pińczowskich lokali gastronomicznych.

IMG_0455

Tuż po przemówieniach m.in.  Jerzego Trzepatowskiego – dyrektora szkoły, Elżbiety Sadury- nauczycielki przedmiotów zawodowych, kucharzy, absolwenta  oraz po wystąpieniu prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztofa Szulborskiego,  nastąpiło nadanie Technikum Żywienia tytułu Kuźni Talentów Kulinarnych. Odsłonięto też pamiątkową tablicę, która już wkrótce z pewnością zostanie umieszczona w widocznym miejscu pracowni technologii gastronomicznej. Ale to nie koniec atrakcji związanych z uroczystym nadaniem tytułu. Pamiątkową statuetkę, tzw. Oskar Kulinarny od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, kucharze wręczyli pani Elżbiecie Sadurze, która jest twórcą tego pozytywnego zamieszania oraz Jerzemu Trzepatowskiemu – dyrektorowi szkoły.

Przypomnijmy, że aby otrzymać tytuł „Kuźni Talentów”, trzeba było spełnić kilka warunków, które spełniła pani Ela. M.in. brała udział w różnego rodzaju szkoleniach, w tym dla nauczycieli przedmiotów zawodowych, projektach unijnych – praktykując w renomowanych restauracjach w zakresie produkcji gastronomicznej i obsługi konsumenta. Przy okazji pani Elżbieta dokształcała się na trzech studiach podyplomowych w zakresie żywienia, człowieka, dietetyki i chemii – dzięki czemu  może powiedzieć, że jej praca to pasja. Dodatkowo wraz z uczniami wyjeżdża na certyfikowane kursy baristyczne, targi gastronomiczne, wycieczki dydaktyczne do różnych restauracji, od 5 lat organizuje wiele warsztatów kulinarnych z udziałem szefów kuchni z renomowanych restauracji. Jak dodaje, chętnie przygotowywała uczniów do różnego typu olimpiad i konkursów kulinarnych. Pani Elżbieta to również wieloletni czynny egzaminator w kwalifikacji T.6 i T.15.

Około godziny 12.00 uczniowie „chroberskiej żywieniówki”  z klasy III, mieli niesamowitą przyjemność przygotowania  kilku potraw kuchni świętokrzyskiej pod okiem absolwenta szkoły oraz kucharzy ze Stowarzyszenia.

Podsumowaniem czwartkowego wydarzenia była degustacja sporządzonych potraw. Nowoczesną techniką sous-vide były sporządzone różne potrawy z mięsa – z kaczki i karkówki. Z kolei  zupa bursztynowa to wykwintna regionalna potrawa kaszubska wielokrotnie nagradzana w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ma unikalny smak i właściwości leczniczo-rozgrzewające, gdyż zawiera m.in. nalewkę bursztynową i morszczyn (morski glon odżywczy).

Marta Gajda

Udostępnij.

Dodaj komentarz

Powered by themekiller.com